Praktijk voor osteopathie Veurne
Luc De Prycker, DO
Osteopaat

Lid van De Belgische Vereniging voor Osteopathie (BVO-SBO)
Lid van Professionele Osteopaten

F.A.Q.

Neen, bij uw osteopaat hebt u geen voorschrift nodig noch voor terugbetaling, noch voor een consultatie.

 

De osteopaat zal indien hij het nodig acht, u doorverwijzen naar een bevoegde arts indien een vermoeden van een onderliggende medische aandoening.  Bent u al in het bezit van RX, CT of MRI, brengt u deze dan best mee bij uw eerste consultatie.

 

D.O. betekent: “Diploma in Osteopathie”.  Na het succesvol afronden van een opleiding in de osteopathie en het indienen va een thesis, kan men de graad D.O. behalen.  D.O. staat garant voor een goede, degelijk opgeleid osteopaat.

 

Ja, osteopathie wordt door de meeste ziekenfondsen gedeeltelijk terugbetaald.  Afhankelijk van het ziekenfonds varieert dit van 5 tot 12 behandelingen per persoon, per jaar.  Per consultatie wordt meestal 10 euro terugbetaald.  Enkel behandelingen bij een erkend osteopaat  worden terugbetaald.

 

Osteopathie en chiropraxie zijn geen synoniem.  Chiropraxie ontstond uit de osteopathie, maar zoekt de oorzaak van de klachten bijna steeds ter hoogte van de wervelkolom.  D e chiropractor (in de volksmond ook wel “kraker” genoemd), werkt-vooral- op gewrichten die geblokkeerd zijn of foutief functioneren.  In de osteopathie wordt het volledig bewegingssysteem (botten, spieren, gewrichten,…), de organen met hun omliggende weefsels en de schedel met de ruggemergvliezen gecontroleerd op bewegingsverliezen en daar waar nodig hersteld in hun beweeglijkheid.
Bij kinesitherapie staat vooral de revalidatie van een patiënt centraal.  Een kinesist werkt op voorschrift van een arts en pakt de klachten in hoofdzaak lokaal aan (symptomatische  behandeling).  In de osteopathie wordt de patiënt meer in zijn geheel bekeken, wordt de oorzaak van de klachten gezocht en dienen vaak correcties (manipulaties) te gebeuren op afstand van waar de klachten zich in hoofdzaak situeren.  Een osteopaat werkt enkel met zijn handen, terwijl een kinesist meestal ook toestellen gebruikt.
Manuele therapeuten zijn kinesitherapeuten die op voorschrift van een arts, bewegingsverliezen in het bewegingsapparaat  behandelen.  Dit bewegingsapparaat trachten ze lokaal te herstellen daar waar bewegingsverlies aanwezig is.

 

Ontwerp: PC Huisdokter